De Nieuwe Iemhof

‘Herontwikkeling Iemhof en toekomst visie Sterrebos’

Na jaren van plannen maken, is het zo ver: het eerste ontwerp van het nieuwe wijkcentrum in combinatie met ontmoeten in De Sterrebos. Deze pagina is een publicatie van gemeente Oss.

Het laatste nieuws
De oude Iemhof de nieuwe iemhof
D’n Iemhof en Sterrebos

Samen komen in één prachtig plan

Molenaar&Bol&Van Dillen Architecten hebben in een eigentijds voorlopig ontwerp de wensen verwerkt van wijkbewoners, bestuur en huurders van D’n Iemhof, wijkraad, wijkstichting Rucrea, BrabantZorg, BrabantWonen en gemeente. Naar ieders tevredenheid, zo bleek in het overleg van 28 maart. Het heeft veel tijd en energie gekost, maar het resultaat mag er zijn.

BrabantWonen gaat het wijkcentrum bouwen en Sterrebos verbouwen. De nieuwbouw van het wijkcentrum komt voor het grootste deel in de tuin van Sterrebos. De gemeente Oss huurt straks ruimtes van BrabantWonen. De beheerstichting d'n Iemhof gaat aan de slag met beheer en exploitatie.

Oude Iemhof verdwijnt

Het huidige wijkcentrum D’n Iemhof staat er bijna 45 jaar. Dat gebouw en de activiteitenruimte van Sterrebos (De Spil) breken we af. Zo ontstaat er ruimte voor een gezondheidscentrum. De plannen daarvoor zijn nog in ontwikkeling. De sloop van het wijkcentrum maakt het ook mogelijk om de uitstraling van winkelcentrum De Ruwert aan te passen aan de eisen van deze tijd.

Wijkcentrum in het park

Een echte boulevard is het centrale hart van de nieuwe Iemhof. Net als de grote zaal ligt die 60 cm lager dan de rest van de begane grond. Met een gezellige plaza en centrale bar waar iedereen terecht kan voor koffie, thee, (fris)drankje en een praatje. Een plek ook voor vaste bezoekers van bijvoorbeeld Buurttafel, Weekbrekers en de verschillende kookclubs. Maar zeker ook voor ‘toevallige’ voorbijgangers.

Boulevard verbindt Iemhof en Sterrebos

‘Open, in het groen én uitnodigend naar de wijk’ is het eerste wat opvalt aan het voorlopig ontwerp. Als de oude Iemhof gesloopt is, ontstaat er aan de Brederodestraat een groene ruimte. Daar komt straks de hoofdingang van de nieuwe Iemhof voor ontmoeten en activiteiten. Door de grote ramen en het open karakter van het gebouw is er volop contact tussen binnen en buiten. Met direct grenzend aan de grote zaal een heerlijk terras.

Blikvanger voor binnen en buiten

De begane grond van Sterrebos en de nieuwe Iemhof zijn na de verbouwing één geheel. Blikvanger is straks de grote zaal van D’n Iemhof met plaats voor maar liefst 200 mensen in theateropstellling. In totaal 240 m2 voor dansavonden, voorstellingen, sport, film, carnaval, noem maar op. Door flexibele wanden makkelijk te verdelen in ruimtes voor aparte activiteiten. Naast de grote zaal zijn er kleinere ruimtes voor met biljarts en kaarttafels, een huiskamer, een plaza en een rustige serre. Met knusse hoekjes die het gebouw uitstraling geven; iets wat D’n Iemhof nu mist. Er is veel mogelijk voor kleine en grotere clubs: workshops en creatieve groepen, oefenruimte voor EHBO, repetitieruimte voor koren, yoga en ontspanning, noem maar op. Alle ruimtes hebben door de grote ramen contact met de omgeving.

Boulevard verbindt Iemhof en Sterrebos

Een echte boulevard is het centrale hart van de nieuwe Iemhof. Net als de grote zaal ligt die 60 cm lager dan de rest van de begane grond. Met een gezellige plaza en centrale bar waar iedereen terecht kan voor koffie, thee, (fris)drankje en een praatje. Een plek ook voor vaste bezoekers van bijvoorbeeld Buurttafel, Weekbrekers en de verschillende kookclubs. Maar zeker ook voor ‘toevallige’ voorbijgangers.

Koken, knippen en prikken

Direct grenzend aan de plaza – en voorzien van een grote hellingbaan voor rolstoelen en rollators - liggen keuken en restaurant van Sterrebos. Het restaurant is niet alleen voor de bewoners, maar ook een lunchplek voor de dagopvang. En het is zeker de bedoeling dat het restaurant een functie voor de wijk krijgt. Verder is er ruimte beschikbaar voor een kapsalon voor bewoners, prikruimte en spreekruimte.

Eerste verdieping

Een deel van de nieuwbouw heeft ook een eerste verdieping. Die aanbouw heeft een duurzaam en energiezuinig groen dak. Op de eerste verdieping is het kantoor van de beheerder van D’n Iemhof, een ruimte voor dagopvang en is er ruimte om te vergaderen. Die ruimtes zijn niet voor iedereen toegankelijk, zeker ook omdat op deze verdieping appartementen zijn van Sterrebos-bewoners. Die zijn op hun rust gesteld en mogen geen last hebben van de andere activiteiten. Bij de bouw is daar extra aandacht voor.

Downloads

Hoe gaat het nu verder?

Dit zijn de stappen die nodig zijn om de nieuwe Iemhof te bouwen en Sterrebos te verbouwen:

  1. Overeenstemming huurovereenkomsten
  2. Aanvraag omgevingsvergunning
  3. Procedure bestemmingsplan
  4. Sloopwerkzaamheden
  5. Start bouw
  6. Oplevering
  7. Inrichting

Hoe houden wij u op de hoogte?

In De Rucreant krijgt u elke maand informatie over de stand van zaken van de plannen. De tekening en toelichting van het voorlopig ontwerp voor D’n Iemhof en Sterrebos vindt u op www.wijkderuwaard.nl