Bouwen in de wijk

Het gaat o.a. over woningnood en de oplossingen die daarvoor bedacht zijn, over de wijzigingen in de loop der tijd. Bijvoorbeeld: de Oostenrijkse huizen, oorspronkelijk bedoeld om snel te kunnen bouwen, zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor het ROC (Nu Willem I College). Kijk in verschillende tijden vanuit dezelfde positie naar hetzelfde punt in de verte. De ene keer zie je de Oostenrijkse huizen en de andere keer zie je het nieuwe Willem I College.

De term systeembouw werd geïntroduceerd. Hiermee wordt bedoeld dat het bouwen niet op basis van individuele woningen gebeurt, maar op basis van kopiëren.

Er werd één huis gebouwd en door hiervan exacte kopieën te maken kon er veel sneller gebouwd worden .

Bij het bouwen van de wijk werd weinig rekening gehouden met de oorspronkelijke structuur van het gebied. De gemeente wilde zo snel mogelijk heel veel huizen bouwen op een braakliggend terrein. Er moesten in zeer korte tijd veel woningwetwoningen in één bouwstroom gebouwd worden, omdat er woningnood was. Het werd daardoor een helemaal nieuw opgezette woonwijk, onafhankelijk van wat er eerst was.

Bron: Stadsarchief: Het motto van de gemeente: Als het maar veel is.... en snel graag Foto: Bron: Stadsarchief: Het motto van de gemeente: Als het maar veel is.... en snel graag

Uiteraard was de aanleg van de wijk een geleidelijk proces. Vanaf oktober 1964 kwamen de eerste bewoners naar de Ruwaard maar pas in 1970 waren de laatste boeren uit het gebied vertrokken. Bij de aanleg van de Ruwaard werd geen rekening gehouden met de bestaande situatie: het stratenpatroon en de infrastructuur waren helemaal nieuw maar daardoor wel overzichtelijk. Overigens was Oss bij lange na niet de enige stad waar een dergelijke nieuwbouwwijk werd opgezet. In de jaren ’60 werden in veel steden van dit soort complete, zelfstandige woonwijken aangelegd.

Er waren wel momenten waarop klachten met veel herrie kenbaar gemaakt werden.

Hevige discussies:

In 1966 was er nog maar één verbindingsweg tussen de Ruwaard en de “oude” bebouwing van Oss: de oude Bosschebaan. Het was voor de Ruwaardbewoners (op dat moment stonden er pas ongeveer 300 woningen) moeilijk om van de Ruwaard in het centrum te komen.

De bewoners hadden dringend behoefte aan betere voorzieningen in de wijk. Zo was er nog geen enkele winkel in de Ruwaard, een betere en veiligere verbinding met het Osse centrum en minder harde eisen ten aanzien van eenvormigheid in de woningen.

Uiteindelijk is er een besluit genomen: Er komt meer variatie in de bebouwing, met name hoogbouw, de verbindingen worden verbeterd en aan de Schaepmanlaan kwam een eerste winkelvoorziening: een noodwinkel van de Spar. Tegenwoordig heeft de Ruwaard twee winkelcentra voor met name de dagelijkse boodschappen.

Er werden in het gebied de Ruwaard dubbelbaans wijkwegen gepland met doorgaande routes binnen de woonbuurten. Vanuit de woonbuurten kwamen er beperkte aansluitingen op de hoofdwegen.

Privé foto: 1971: Joannes Zwijsenlaan Foto: Privé foto: 1971: Joannes Zwijsenlaan

In 1989 was de Ruwaard de meest groene wijk in Oss. De verhouding openbaar groen - privégroen was ongeveer 50 - 50 (In de jaren daarna zijn op meerdere plaatsen huizen gebouwd op wat eerder grasvelden waren, dus dat zal deze verhouding geen goed hebben gedaan

Bron: Tussentijds 2004-2, Rv

Even je eigen kavel uitmeten. Dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt.......

Een kijkje bij dat proces voor één van de huizen aan de Listzgaarde in 1968.

 

 

 

In de plattegrond hieronder is duidelijk te zien dat het volbouwen van de wijk redeljk gelukt is....

Actuele plattegrond Ruwaard Foto: Actuele plattegrond Ruwaard

Deze tekst gaat dieper in op de lokale aanwas van huizen in de wijk.