24-uurs race

De meesten van jullie zullen wel van dit soort foto's verwachten:

Bron: Stadsarchief: Foto's van de 24-uurs motorrace Foto: Bron: Stadsarchief: Foto's van de 24-uurs motorrace

Echter ....
Zeven jaar lang, van 1969 tot en met 1975, werd een deel van Oss een heel weekend uit de slaap gehouden door de ronkende motoren van de 24-uurs motorraces. Spectaculair evenement voor de ene, bron van ergernis voor de ander. In 1975 besloot een groep jongeren een alternatief te organiseren. 

Slechts één week voor de start van de motorrace op 21 juni 1975 kwam de liturgiegroep van de St. Jozefparochie met het plan een alternatieve 24-uurs-race te organiseren: voor fietsers. "Op deze manier willen we laten zien het niet helemaal eens te zijn met de 24-uurs-race van Oss, waarbij het slechts gaat om de opgevoerde motor en het merk ervan. Dat is een onevenredige aanslag op de menselijke conditie", citeerde het Brabants Dagblad één van de organisatoren. Het fietsen moest een feestelijk gebeuren worden, geen race of prestatierit. Er werd geld verzameld voor een goed doel: een kindertehuis in Agny.

Bron: stadsarchief. Beelden van  de 24-uurs fietsrace. Foto: Bron: stadsarchief. Beelden van de 24-uurs fietsrace.

In de foto hierboven schiet hij de race van start met het echte pistool van inmiddels ex-politieman .... (Wel met losse flodders, dat dan weer wel.)

Het evenement vond plaats op de wandelpaden van het Ruwaardpark. En al was de organisatie vanwege de korte voorbereidingstijd misschien niet optimaal; het evenement werd als zeer geslaagd beoordeeld. Een verslaggever van het Brabants Dagblad, die ook een paar rondjes meefietste, was er zelfs lyrisch over: "De tocht in de nachtelijke uren, waarbij men groepsgewijs twee uren fietste en zes uur rustte, was een genoegen op zich zelf. Men snoof onderweg de geuren op van de rijke aanplant rozen en men hoorde het aanhoudende concert van de zeer vele kikkers, die blijkbaar in de Ruwaard weer welig tieren."

De alternatieve fietsrace vond ook plaats in 1976 ondanks de stromende regen. 50 teams haalden 4500 gulden op voor een kinderziekenhuis in Ndala in Tanzania. In het park stonden tientallen tentjes waar de teamleden konden rusten en er was een dj en een fietsenmaker.

In de aanloop naar 1977 werd de zaak professioneler aangepakt. Er werd een Stichting '24 uurs fietsfestijn' opgericht. Het was opgezet zoals de motorrace: er was een circuit afgebakend rondom en door het park, op een binnenplein stonden tenten met vermaak en het geheel was verlicht met schijnwerpers. Er was een kleine camping waar fietsers konden uitrusten en eten. Helaas werd het evenement verstoord door jongeren, die tenten beschadigden en een vechtpartijtje wilden uitlokken. Ook werden er punaises en glas op het fietspad gestrooid. Toch werd er behoorlijk wat geld ingezameld, bijna 10.000 gulden, voor de 'Buitenbeentjes', een project voor integratie van kinderen met een beperking.

De laatste maal werd het fietsfestijn in 1982 gereden en wel voor de stichting Sahelp, die 2900 gulden ontving. Deze keer waren er 27 ploegen met 108 deelnemers.

Bijgevoegde foto laat zien dat we nationale faam hadden verworven met deze alternatieve 24-uurs race. Het had in ieder geval de aandacht van Piet Bambergen getrokken (Wie kent hem niet van bv de Mounties).

Bron: de rubriek "Uit het Stadsarchief" in oktober 2009 verschenen in de Regio Oss.