Oude plattegronden

Osch 1810. Bron BHIC Foto: Osch 1810. Bron BHIC

Een kaart van 1810 van Osch (Dit is geen typefout.) Het poldergebied ten oosten van Osch is helemaal leeg. In dat stuk poldergebied ging niemand wonen omdat het regelmatig overstroomde.

Oss in 1859 Foto: Oss in 1859

Op de kaart uit 1859 is al wat meer te zien. We heten nu Oss!
Het gebied in de rode cirkel is de Ruwaard. Herkent u de Boschestraat? De wijken die hier al ingetekend zijn bestonden in werkelijkheid nog niet. 

Het gebied was qua ligging geschikt voor stedelijke ontwikkeling, omdat het goed aan te sluiten was op het verkeersstramien van de gemeente Oss. De wijk Ruwaard was nodig door de sterk groeiende werkgelegenheid in Oss. Voornamekijk voor de van buiten Oss komende werknemers. Van de huizen zou 80% eengezinswoningen zijn en 20% meergezinshuizen. Ruim de helft moesten woningwetwoningen zijn.

Huidige plattegrond Ruwaard Foto: Huidige plattegrond Ruwaard

Toen de gemeente voor de keuze stond waar de wijk de Ruwaard zou moeten komen, had ze de sterke voorkeur om dit beneden de spoorlijn te doen. Daar lag immers vooral zandgrond. Zandgrond was minder vruchtbaar en bracht daardoor minder op. Ten noorden van de spoorlijn was kleigrond. Daar woonden rijkere boeren, die de basis gevormd hebben voor de boterindustrie in Oss. Rond 1800 begonnen de gebroeders Jurgens al met de handel in de later zo wereldberoemde boter.