Kerken

Toen familie De Looyer, woonachtig aan de Bosschestraat nr. 60, in 1963 ging verhuizen, zag de gemeente een ideale noodoplossing: deze boerderij verbouwen tot noodkerk.

Dit was echter van korte duur, want op 25 februari 1966 wordt een volgende “noodkerk” officieel in gebruik genomen. Deze stond op de kruising Troelstrastraat en Thorbeckestraat.

De eerste officiële dienst werd gehouden door Deken van Herpt, waarbij circa 200 gelovigen aanwezig waren.

Noodkerk. Bron Stadsarchief Foto: Noodkerk. Bron Stadsarchief

Vooraf was al bekend dat, wanneer de eerste permanente kerk  (Scheppingskerk) gereed was, deze ook dienst zou gaan doen als sportzaal. Hier was bij het ontwerp rekening mee gehouden.

De eerste permanente kerk werd gebouwd aan Constantijn Huygenstraat - hoek Coornhertstraat. Het kreeg, net als de vorige kerken, de naam “Wederkomst van Christus”. Het werd een sober gebouw zonder toren maar wel met een kruis erop, ontworpen door architect Peterse en van Lierop.

 

Noodkerk Troelstra straat. Bron: Stadsarchief Foto: Noodkerk Troelstra straat. Bron: Stadsarchief
Scheppingskerk, Bron: Stadsarchief Foto: Scheppingskerk, Bron: Stadsarchief

Na een daling van het aantal kerkgangers, werd deze in 2004 afgestoten. In eerste instantie dacht de gemeente aan sloop, maar begrafenisondernemer van Lith zag hier een andere invulling aan te geven.

Het is momenteel in gebruik als gedenk/gebedshuis.

 

Interieur Scheppingskerk Foto: Interieur Scheppingskerk

De tweede permanente kerk werd in 1974 gebouwd aan de van Maanenstraat hoek Groen van Prinstererstraat.

Deze werd ontworpen door architect Vercruyse en kreeg de parochienaam: ”Wederkomst van Christus”, gelijk aan de vorige gebouwen.

Ingang kerkgebouw ‘t Trefpunt aan van Maanenstraat hoek Groen van Prinstererstraat.

't Trefpunt. Bron: Stadsarchief Foto: 't Trefpunt. Bron: Stadsarchief

In 1988 werd deze, vanwege het dalend bezoek, afgestoten en is gelijk daarna gesloopt. Op die plaats zijn nadien appartementen gebouwd.

't Trefpunt interieur. Bron: Stadsarchief Foto: 't Trefpunt interieur. Bron: Stadsarchief

In 2004 werden de parochie “Wederkomst van Christus” en “Parochie H. St Jozef” (Oss zuid) samengevoegd en kreeg de naam “Titus Brandsma parochie”. Vanwege de verkoop van grond aan Organon moest de St. Jozefkerk (Paterskerk) worden gesloopt en moest er iets nieuws komen.

Dit werd gevonden in het te bouwen klooster aan Verdistraat. Deze werd ontworpen en gebouwd door Fa. de Reus uit Oss en werd op 21 maart 1967 officieel in gebruik genomen.