Apotheek

Tekst afkomstig van het BD van 6 december 2022

Vijftig jaar geleden mocht hij als klein jochie symbolisch de eerste steen van de apotheek van zijn vader Michel Hofsteede leggen. ,,Ik was 4, dus ik weet daar niet veel meer van. Mijn vader staat niet op de foto, maar mijn opa wel, die man rechts met die bolhoed.”

,,Mijn vader had in Utrecht farmacie gestudeerd, hij kwam uit Delft. In het Havenziekenhuis in Rotterdam leerde hij mijn moeder kennen, zij was daar apothekersassistente. In ’53 kon mijn vader in apotheek Donkers in de Molenstraat tweede apotheker worden. Toen die ermee stopte, werd mijn vader de eerste apotheker en veranderde hij de naam in Park Apotheek.”

Dit is Jan Foto: Dit is Jan

Het is een van de medewerkers  die apotheker Bart van Genugten erop wees, anders had het zomaar 51 jaar kunnen zijn voor iemand het zag.” Jan Hofsteede lacht.

Trots op ouders.

 In 1972 verhuisde hij naar dit nieuwe pand en veranderde hij de naam in Apotheek Hofsteede. Mijn vader en moeder runden de apotheek samen. Ja, ik weet nog wel dat ik daar trots op was”, zegt Jan, die zelf geen apotheker is. ,,Mijn moeder deed de boekhouding, maar ze deed bijvoorbeeld ook de medicijnen voor de Nieuwe Hoeve in Schaijk. We waren met drie kinderen thuis. Mijn zus Riek is later ook farmacie gaan studeren. Helaas is zij vroeg overleden. In al die jaren veranderde er veel aan het apothekers vak. ,,Mijn vader maakte nog veel medicijnen zelf en de twee apotheken in Oss verdeelden alle weekenden. Dan sliep een van de assistentes in de woonruimte boven de zaak. Mijn vader heeft niet heel lang van dit nieuwe pand kunnen genieten; hij is in 1979 0p zijn 53ste overleden.

Uitgekleed
,,Ik weet wel dat mijn moeder het vak de laatste jaren enorm uitgekleed vond. Ook zij is inmiddels overleden. Ze vond dat het vak veel minder leuk werd. Van het handwerk naar vooral manager zijn, met name omdat de farmaceutische industrie dus de medicatie levert en je als apotheker bijna niets meer zelf maakt. Nadat apotheker Michel Hofsteede was overleden, werd Ies Keijzer hier eerste apotheker. Later volgde Bart van Genugten. Drie van de apothekersassistenten bleven al die tijd. Franka Verhoeven is een van hen. ,,Ik werk hier al sinds 1978, dat zegt wel iets toch? De sfeer is hier fijn. Meneer Hofsteede was heel zachtaardig, echt een lieve man. Als ze op vakantie waren geweest, dan namen ze cadeautjes voor de assistentes mee. En zo is de sfeer nog steeds. Ik denk dat de mensen dat ook heel erg waarderen. Verder had meneer Keijzer al snel een semafoon die via de satelliet werkte. Zo konden we hem toch bereiken als het nodig was. Apotheek Hofsteede is altijd vooruitstrevend geweest. Zo hebben ik en een collega de opleiding tot farmaceutisch consulente gevolgd en hebben we veel overleg met de praktijk ondersteuners van de huisartsen. Zo hadden wij hier in Oss bijvoorbeeld ook al vroeg een patiënten systeem samen met de huisartsen.”

 

Dossier in je hoofd

In al die jaren veranderde er veel aan het vak. ,,We maakten alles zelf, de poeders, de capsules”, vertelt Franka Verhoeven. ,,]e deed vroeger nog niets met de computer en er was minder aandacht voor medicatie veiligheid. Wij assistentes hadden de dossiers van de mensen in ons hoofd zitten, zeg maar. Dan wist je gewoon dat bepaalde medicijnen interactie met elkaar hebben en je wist wat iemand nog meer slikte.

En was het pand vijftig jaar geleden fris en modern, ondertussen zou de apotheek maar wat graag verhuizen naar het mooie nieuwe gezondheidscentrum in de Ruwaard dat er moet komen als D’n Iemhof is gesloopt.

Bron: Brabants Dagblad